Atrakcije u okruženju

UKOLIKO ŽELITE AKTIVAN ODMOR PREPORUČUJEMO VAM

ATRAKTIVNE LOKALITETE U NAŠOJ BLIZINI

Obližnje lokacije

Samo za vas obezbedili smo i mini bus do bilo koje od navedenih lokacija.

Naša lokacija u odnosu na obližnje atrakcije:

Pećina Stroga → 1,9 km

Ukoliko želite da svoj odmor na Zlatiboru učinite još zanimljivijim, posetite jedno od mesta koje nam je priroda podarila i koja je pravo bogatstvo našeg kraja. Stopića pećina, mesto gde se prema legendi, krije blago Nemanjića, svakome će oduzeti dah svojim “kadama” koje su nastale taloženjem krečnjaka.

Zip Line – najduži u Srbiji → 3,5 km

Nadomak našeg pansiona nalazi se najviši i najduži zip lajn u Srbiji! Dugačak više od 550 metara, na visini od 130 metara, ljubiteljima neobičnih načina upoznavanja prirodnih lepota na raspolaganju je gotovo u toku cele godine.

Paraglajding Zlatibor → 9 km

Iskusite paraglajding tandem let na Zlatiboru. Uživajte u pogledima na zelene pašnjake, šume i predele Zlatibora. Let sa vrha Čigota na 1422 m je doživljaj koji će se pamtiti.

Vodopad u Gostilju → 11 km

„Na Gostiljskoj reci, ispred ušća u reku Katušnicu, voda se obrušava sa 22 m visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven vodopad, koji se ubraja među najviše prirodne vodopade u Srbiji.“

Tavničko jezero → 15 km

Tirkizno plavi biser Zlatibora, Tavničko Jezero nastalo u oknu nekadašnjeg rudnika i okruženo je liticama i prirodom, što ga čini atraktivnim za sve posetioce. Voda u jezeru je čista. Liticama je zaštićena od vetrova, što je čini idealnijom za kupanje od voda svih ostalih, okolnih jezera. Najveća dubina, koja je izmerena u jezeru, iznosi 8 metara. Zahvaljujući svom prirodnom okruženju, na jezeru ne postoje vetrovi i talasi, pa je tirkizno plava voda tavničkog jezera pogodnija za kupače u odnosu na okolna jezera.

Muzej Staro selo u Sirogojnu → 17 km

Sirogojno je zavičaj sirogojnskog džempera. U njemu se nalazi i etno-selo, Muzej na otvorenom „Staro selo“ predstavlja skupinu zlatiborskih kuća i propratnih drvenih zgrada, skupljenih sa svih strana Zlatibora.

Visočka Banja → 18 km

Visočka Banja pre svega je jedinstvena prirodna lokacija. Ovde se dolazi zbog čiste reke i neobičnih izvora tople, mineralne vode. Dobro je da se dođe po sunčanom danu, kada slikovitost i divljina kanjona Velikog Rzava dolaze do punog izražaja.

Gold gondola Zlatibor → 20 km

Ponos celog Zlatibora – za veoma kratko vreme postala je ne samo najveća atrakcija, već i pravi turistički zamajac čitavog regiona. a svojom trasom dugom skoro 9 kilometara, najduža je jednosegmentna panoramska gondola na svetu. Kapaciteta 800 putnika/h u 72 kabine sa po 10 mesta, i sa mogućnošću maksimalnog kapaciteta od 90 kabina i 1000 putnika/h, kreće se maksimalnom brzinom od 6 m/s. Vožnja od početne stanice u centru Zlatibora do krajnje stanice na najvišem vrhu Torniku, traje oko 30 minuta i pri tom se prelazi visinska razlika od 531m.

Stopića pećina → 21 km

„Zbog svojih prirodnih karakteristika, očuvanja morfoloških i hidroloških obeležja, prvenstveno bigrenih kada, kao jedinstvenih po veličini i načinu nastanka, očuvanja endemičnih vrsta pećinske flore, životne sredine i lepote predela, Stopića pećina je Uredbom Vlade Republike Srbije 2005. godine stavljena pod zaštitu države kao spomenik prirode, zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja.“

20 km od centra Zlatibora

Zlatibor, planina i park prirode, predstavlja jednu od najposećenijih turističkih destinacija u zemlji. To je moderno turističko naselje koje se sve više razvija. U naselju postoji hram posvećen Preobraženju Gospodnjem, biblioteka, Kulturni centar sa galerijom i bioskopsko-pozorišnom dvoranom, pošta, ambulanuta, banke… Zlatibor se može pohvaliti velikim brojem sadržaja koju su na raspolaganju gostima. Pored različitih vidova smeštaja, Zlatibor bogat je i tematskim zabavnim parkovima, brojnim kafićima i restoranima.

Spomenik na Šumatnom brdu → 23 km

Na monumentalnom obelisku, visokom 10 metara, a koji je podignut 1967. godine iznad kosturnice, uklesani su stihovi Vaska Pope – „Ne dam ovo sunce u očima, ne dam ovo hleba na dlanu“, kao i narodni motivi. Vidikovac Spomenik se nalazi na vrhu Šumatnog brda poznatog još i kao Glavudža, a udaljen je svega 2,3km od centra turističkog mesta Zlatibor

Ski centar Tornik → 26 km

Tornik je najviši vrh planine Zlatibor, do koga se može doći i žičarom. Ona se tokom letnjih meseci koristi za panoramsku vožnju, a u zimskom periodu godine Ski centar je opremljen i dečijim igralištem i karuselom.

Zlatarsko jezero → 30 km

Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca na 54,2 km od ušća reke Lim . Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini.jezero je najvećim delom plovno što pruža mogućnost za vožnju čamcima I potpuno uživanje u svim prirodnim lepotama koje nudi

Vidikovac Uvac → 35 km

Uvac predstavlja jedinstvenu morfološku celinu Starovlaške visije, koja je predstavljena kanjonskom dolinom reke Uvac. Ona je usekla uklještene meandre relativnih visina i do sto metara. Rezervat se prostire između dve planine – Zlatara na jugozapadu i Javora na severoistoku. U reljefu dominiraju kraški oblici koji su predstavljeni brojnim vrtačama, uvalama, jamama i pećinama. Rezervat prirode odlikuje se izuzetnim biodiverzitetom. Najznačajnija jedinka ovih prostora je beloglavi sup.

Selo Kremna → 49 km

Između Tare, Zlatibora i Šargana, nalazi se selo Kremna, u kome vazdušne struje melemom kupaju i odmaraju ljude. Nadaleko je čuveno po dvojici proroka Milošu i Mitru Tarabiću, koji su u 19. veku proricali budućnost i za nova vremena, a zbog njih su se Kremna i proročanstvo utkali u srpsku kulturnu baštinu. U zaseoku Tarabići pod Tarom napravljen je i Spomen dom kremanskih proroka.
Istorija kaže da su u Kremni i Nemanjići imali svoje kuće za odmor.

Mokra Gora → 60 km

Mokra Gora je živopisno planinsko selo koje se prostire između planina Tare i Zlatibora. Popularna atrakcija je stara pruga uskog koloseka, Šarganska osmica, koja ide 300 metara uzbrdo i formira savršenu osmicu. Na obližnjem brdu Mećavnik se nalazi etno selo Drvengrad našeg proslavljenog filmskog režisera Emira Kustirice koje je sagrađeno u lokalnom etno stilu.

Šarganska osmica → 62 km

Šarganska osmica je najatraktivnija turističko-muzejska železnica u Evropi i spominje se kao jedinstveno graditeljsko remek delo u svetu među prugama uskog koloseka. Povezivala je Beograd sa Sarajevom od 1925. do 1974. godine. Kao što je predvideo prorok Mitar Tarabić iz sela Kremna, pruga je izgrađena, a potom zaboravljena. Ljudi su se ponovo setili pruge i obnovili je, ali ovog puta za potrebe odmora, rekreacije i uživanja. Vožnja čuvenom Šarganskom osmicom je nezaboravno iskustvo. Ne propustite priliku da uživate u čarima Mokre Gore putovanjem vozom
advanced divider

Malo i lepo uređeno selo Ljubiš, u opštini Čajetina, u kome se nalazi restoran sa prenoćištem Ljubiška bajka, ugnezdilo se između vrhova Murtenice, Borkovca i Jasenova na 850 metara nadmorske visine. Kаrаkteriše ga bogаtstvo i rаznovrsnost flore naročito lekovitog biljа, pečurаkа i šumskog voćа. Zovu ga još i carstvo crnog bora.

Ljubiška bajka je okružena ne samo netaknutom prirodom, nego i brojnim sadržajima, lokalitetima i znamenitosima koje vredi posetiti. Iznad samog pansiona je vidikovac, sa koga se pruža predivan pogled na okolne planinaske vrhove pod gustom borovom šumom. U neposrednoj blizini našeg pansiona nalaze se rečica Ljubišnica, crkvica Svetog cara Konstantina i carice Jelene, podignuta uz pomoć dobrovoljnih priloga meštana.

RESTORAN Ljubiška bajka – Pansionski smeštaj
Ljubiška pastrmka - restoran Ljubiška bajka
advanced divider

Naše selo je, svake godine, početkom avgusta, prepuno gostiju koji žele da osete duh manifestacije „Dani pastrmke“. Cilj ovog događaja je promocija našeg najpoznatijeg brenda – ljubiške pastrmke, poznate po specifičnom ukusu zbog načina uzgoja i klimatskih uslova našeg sela.

Uz tradicionalni zlatiborski doručak, kulturno-umetnički i muzički program, gosti su u prilci da besplatno probaju ovaj specijalitet koji pripremaju takmičari u okviru ovog događaja.